Wanneer moet je je dak laten ontmossen

Wanneer moet je je dak laten ontmossen?   


Heel wat mensen kampen met mos op hun dak en daar zijn verschillende redenen voor. We krijgen dan ook vaak de vraag wanneer een dak ontmost moet worden. In dit artikel gaan we wat dieper in op deze vraag én op welke schade mos op je dak kan veroorzaken. Tijdig ingrijpen is alvast de kernboodschap. Op die manier voorkom je heel wat dure kosten.   


Wanneer je dak ontmossen?  


Een vaste periode is er niet voor het ontmossen van je dak. Niet elk dak heeft even hard te kampen met mos, het is dus moeilijk om er een vast moment op te kleven. De ligging van je woning, de hellingsgraad van je dak en het type dakbedekking spelen allemaal een rol. Ontdek je mos op je dak en is het al aardig gegroeid, dan is het dringend tijd om in te grijpen. Mos kan heel wat schade veroorzaken en te lang wachten is dan ook uit den boze. Tijdens elk seizoen kan je dak in principe ontmost worden. Uiteraard moeten de weersomstandigheden het wel toelaten.


Waarom is het nodig?


Kamp je met mos, dan is het laten ontmossen van je dak verstandig. Daar zijn een aantal redenen voor:   

 

  • Je dak is voorzien van een beschermende toplaag. Mos tast deze aan, waardoor je dak sneller slijt. 
  •  Mos kan je dakpannen doen barsten. 
  •  Mos zorgt voor een vieze uitstraling, door je dak te laten reinigen krijgt je woning weer meer uitstraling. 
  •  De isolatiewaarde van je woning kan aangetast worden door mos. Binnendringend water kan hiervoor zorgen. 
  •  Mos maakt je dak een stuk poreuzer. Meteen ook de reden dat water makkelijker kan insijpelen. Scheuren kunnen voor waterinfiltratie zorgen.  


Hoewel je er misschien niet bij stilstaat, mos kan voor heel wat schade zorgen. 

Regelmatig je dak controleren en tijdig ingrijpen is dan ook de boodschap.   


Vocht als grote boosdoener   


Zomer of winter, wanneer je met mos wordt geconfronteerd moet je schakelen. Mos houdt immers water vast, waardoor je dak voortdurend nat blijft. Water blijft op het dak staan en kleine plassen kunnen zo ontstaan. Dit kan dan weer voor barstende dakpannen zorgen, waardoor het water in de structuur van je dak kan dringen. Rotting is dan het gevolg en in het ergste geval kan je dak het begeven. Stuk voor stuk zaken die je liever voorkomt, toch?  


Laat op tijd je dak ontmossen   


Een stuk dak kost aardig wat geld om te laten herstellen. Het zou zonde zijn om dit niet te voorkomen. Controleer dus regelmatig je dak en merk je mosgroei op, contacteer ons dan. Wij zijn thuis in het ontmossen van daken en beschikken over het nodige professionele materiaal om de klus te klaren. Bovendien zijn al onze mensen opgeleid en kennen ze hun job. Wij maken je dak in een mum van tijd weer mosvrij, waardoor je heel wat bijkomende kosten voorkomt. Bel ons en we komen graag ter plaatse de situatie bekijken. Jouw dak is bij ons in betrouwbare handen en jaarlijks nemen we tientallen daken onder handen.


Voor vrijblijvend advies of een offerte, bel ons gratis op 0800 15 999. Wij helpen u snel verder.

Ander advies